Brazilski orah (lat. Bertholletia excelsa) pripada familiji Lecythidaceae i predstavlja jedinu vrstu u rosu Bartholletia. Biljka je dobila naziv po francuskom hemičaru Klod Luisu Bartoletu. Brazilski orah je zimzeleno stablo koje može dostići visinu 25 - 56 m. Vodi poreklo iz određenih oblasti Amazona i veoma je dugovečno, može živeti i preko 500 godina.
Stablo je uspravno i masivno, kora je siva i glatka. Cvetovi su krem boje, imaju šest latica i mnogo prašnika. Formiraju cvasti metlice, a svaki cvet ima čašicu sastavljenu iz dva dela.
Plodovi su jedini takvi u familiji Lecythidaceae. Zreli mogu dostići veličinu od 10 - 15 cm, okrugli su i mogu biti teški i do 2,3 kg. Podsećaju na plod kokosa. Za sazrevanje im je potrebno oko 14 meseci. Ljuska je drvenasta i veoma tvrda i u sebi sadrži 8 - 24 semenki koje su trouglastog oblika i predstavljaju brazilski orah. Orašasti plod je oljušteno tvrdo voće nalik na žir, plod hrasta.
Da bi se dobili plodovi, cvetove moraju oprašiti pčele iz rodova Centris, Eulaema, Bombus i Zylocopa. Ove vrste pčela su velike i najčešće se ne mogu sresti u šumama koje su menjane čovekovom intervencijom. To je razlog što plantažno gajenje u Brazilu nije imalo velikog uspeha, pa se prirodno kultiviranje ovih biljaka pokazalo kao najbolji način.
Vrste
Brazilski orah je jedina vrsta koja pripada rodu Bertholletia. Primećene su razlike u broju i veličini semenki, kao i veličini ploda, ali to ne predstavlja dovoljnu osnovu za odvajanje više vrsta Bertholletia.
Uzgoj brazilskog oraha
Gajenje brazilskog oraha je proces koji traži dosta volje i strpljenja, ali se isplati. Za setvu se moraju sakupiti plodovi, jer oni koji su kupljeni u prodavnici ne mogu poslužiti za razmnožavanje. Takvi plodovi su obrađeni kuvanjem i zbog toga ne mogu proklijati.
Mogu se gajiti i daleko od mesta odakle potiču, u tropskim botaničkim baštama, a manje parcele se nalaze u Gani u Africi i Kuala Lumpuru u Maleziji.
Plodored
Brazilski orah je veoma pogodan za gajenje u mešovitim usevima. U Istočnoj Amazoniji ga poljoprivrednici često sade blizu kakaa. U prirodnom staništu, u dnu stabla rastu orhideje koje privlače posebne vrste pčela koje oprašuju brazilski orah.
Nije ga dobro saditi zajedno sa mangom ili avokadom, jer ih napadaju slične bolesti.
Zalivanje
Brazilskom orahu odgovaraju kiša i visoka vlažnost. Ako se dogodi da ima mnogo padavina, treba voditi računa da se zemljište ne natopi vodom. Ukoliko se sadi u sušnijim oblastima, treba ga redovno zalivati nekoliko puta nedeljno da se zemljište ne bi potpuno osušilo.
Đubrenje
Brazilskom orahu je potrebno uravnoteženo đubrivo, ali i dosta azota. Najbolje je primenjivati đubrivo u granulama, u odnosu 20-10-10, a đubri se dva puta u toku godine, u rano proleće i kasno leto.
Razmnožavanje
Sveže seme brazilskog oraha brzo proklija, već za 2 - 3 nedelje. Za to je potrebno da se spoljašnji, tvrdi deo ljuske ukloni, da bi mogla da ulazi vlaga. U suprotnom, semenu je potrebno i do 2 godine da bi proklijalo. Sadnicama treba obezbediti dovoljno svetlosti, da bi pravilno rasle. Sadnice prvi put donose plodove nakon 14 - 20 godina od sadnje.
U prirodi se dešava da veverice ili drugi glodari zakopaju seme brazilskog oraha, pa ono usled povoljnih uslova klija i niče. Razvoj drveća brazilskog oraha zavisi od prirodnih ili veštačkih uslova razmnožavanja. Može se sresti u veštački stvorenim šumama, na praznim prostorima u šumi nastalim padom drveta ili može proklijati iz matičnih ćelija oštećenog korena.
Drvetu treba oko 10 godina da dostigne reproduktivnu zrelost, a kalemljena mladica može početi da daje plodove već za 4 godine.
Presađivanje
Kod odraslih biljaka brazilskog oraha, korenovi rastu do velikih dubina, pa se zbog toga retko presađuje. Ako se sadi u saksijama, nakon što seme klija, treba otkloniti spoljašnju ljusku. Ovako dobijeno proklijalo seme se sadi u zemljište bogato hranljivim materijama. Kada seme proklija u dovoljnoj meri, može se presaditi u veću posudu.
Podmlađivanje
Podmlađivanje nije potrebno kod brazilskog oraha. Grane se mogu oblikovati rano, da bi krošnja imala odgovarajući izgled, ali osim toga, nije potrebno biljku orezivati da bi se očuvalo zdravo stablo.
Zemljište
Brazilskom orahu je potrebno vlažno, dobro drenirano zemljište, duboko i bogato hranljivim materijama. U prirodi raste na blago izdignutim terenima koji nisu izloženi poplavama. Najviše mu odgovara pH zemljišta 5,5 - 7. Može rasti na teškim glinovitim zemljištima slabe plodnosti.
Ova biljka vodi poreklo iz tropskih šuma u nizijama, do 200 m n.v. Najviše joj odgovaraju oblasti u kojima su godišnje temperature 20 - 36°C, ali toleriše raspon 12 - 40°C. Idealna srednja godišnja količina padavina je 2.400 - 2.800 mm, ali podnosi 1.400 - 3.500 mm. Odrasle biljke najbolje uspevaju na osunčanim terenima, a mladim biljkama treba prvih 5 - 7 godina da budu u hladu.
Sadnja brazilskog oraha
Seme koje će se saditi treba prvo dobro očistiti, a zatim se sadi u dobro dreniranu mešavinu komposta i peska i pokriva tankim slojem peska. Održava se vlažnim, na temperaturi 20 - 25°C. Semenkama treba 4 - 6 nedelja da proklijaju, mada im nekada može trebati i mnogo više vremena. U toplim krajevima se seju na otvorenom direktno u zemljište ili u velike posude.
Vreme sadnje
Brazilski orah se sadi kasnije u proleće ili rano u leto, kada je temperatura najmanje 21°C.
Sadnja iz semena
Za sadnju treba nabaviti zdravo semekoje se potopi u vodu na 24 sata, da bi se spoljašnja ljuska olabavila. Zatim se seme ispira i ponovo potapa u vodu na 8 sati, zatim ispira i ovo se ponavlja dok se ne pojavi klica. Kada je seme proklijalo, uzima se providna staklena posuda koja se napuni do 2/3 dubine mešavinom zemlje za sobne biljke koja je bogata hranljivim materijama, u sredini se napravi rupa i u nju se postavlja seme. Seme se prekriva zemljom i ostavlja se samo deo koji je proklijao iznad zemlje. Zemlja se navlaži i treba je stalno održavati takvom.
Na posudu sa semenom se stavlja gaza koja se pričvrsti, a zatim ostavlja na toplom i tamnom mestu, gde ne dopire sunčeva svetlost. Treba često proveravati izgled klice i zalivati, da se zemlja ne osuši. Kada sadnica naraste na visinu od oko 15 - 30 cm, sadi se na otvoreno, na mesto sa dovoljno sunčeve svetlosti, visokim tropskim temperaturama, visokom vlažnošću i na zemljištu sa dobrom drenažom.
Uzgoj u bašti
Brazilskom orahu je potrebno dosta sunca i toplote, pa je najbolje saditi ga na mestu koje dobija direktno sunce u bašti. Potrebno je obezbediti mu dovoljno mesta, jer može dostići visinu i do 50 m. U baštu se sadi kada je visine oko 1,5 m, a treba mu oko 10 dana da se zemlja u koju će se posaditi malo slegne i stvrdne.
Treba iskopati rupu koja je dva puta veća od korenovog sistema i duboka dovoljno da u nju stane koren, u nju se stavi kompost i đubrivo, a zatim sadnica i dobro se zalije. Zaliva se prema potrebi. Zemljište se ne sme isušiti, ali ni biti natopljeno vodom. Ako se sadi više stabala, treba praviti razmak među njima od 10 m.
Uzgoj u stakleniku
Gajenje u stakleniku se ne praktikuje, jer stablo brazilskog oraha ima korenov sistem koji stalno raste i potrebno mu je sve više mesta. Takođe, može narasti i jako visoko, pa ga je najbolje posaditi napolje i obezbediti mu mnogo mesta.
Uzgoj u saksijama
Za sađenje se koristi kvalitetna zemlja kojom se puni posuda za sadnju i u nju se polaže seme koje je proklijalo. Zaliva se, ali ne previše. Ostavlja se u zatvorenom prostoru, na toplom mestu, gde ne dopire direktno sunčevo svetlo i zaliva se prema potrebi, zemlja ne bi smela da se isuši.
Kada mlada biljka razvije prvi par listova, presađuje se u veću posudu i ostavlja unutra, dok se drvo ne razvije u dovoljnoj meri. Presađuje se u veće posude svaki put kada preraste onu u kojoj se nalazi. Kako ima dugačko korenje, vremenom mu svaka posuda postane mala i zbog toga se primenjuje sadnja na otvorenom prostoru.
Održavanje i nega
Brazilski orah može živeti stotinama godina, izrasti u ogromno drvo i davati plodove, ako ima odgovarajuće uslove za rast.
Održavanje zasada
Brazilski orah traži zemljište koje je bogato organskom materijom i dobro drenirano. Kalemljena stabla se sade u glinovita zemljišta, na razmak od 20 x 20 ili 10 x 15. Stablo starosti 16 godina, davaće oko 20 - 50 plodova, a odrasla stabla 200 - 400, pa sve do 1.000 plodova. Drvo cveta nakon 5 - 6 godina, a plodove počinje da donosi u punoj meri nakon 10 - 20 godina. Cveta početkom sušnog perioda, a oprašuju ga posebne vrste pčela.
Proređivanje
Proređivanje se može obavljati dok su biljke mlade, a kada postanu visoka stabla, više ih nije moguće proređivati, a to nije ni potrebno.
Orezivanje
Stabla izrasla u prirodi se ne orezuju, dok se kod mladih biljaka može podsticati da počnu niže da se granaju, na oko 1 - 2 m, tako što se skraćuje glavna grana, a zatim i grane koje je okružuju, u pravilnim razmacima. Biljke koje daju orašaste plodove generalno traže minimalno orezivanje.
Berba
Berba plodova se odvija u kišnom periodu, tokom 5 - 6 meseci. Sakupljaju se plodovi koji su pali sa stabla, u roku od nekoliko nedelja. Plodovi težine 0,5 - 2,5 kg se skupljaju odmah, da ga ne bi napale gljivice i insekti i da životinje ne bi odnele mnogo semenki.
Sušenje
Semenke se preko noći ostavljaju u vodi, a nakon toga ih je potrebno dobro ocediti i isprati, pa staviti u rernu na 175°C, da se suše 12 - 24 sata.
Skladištenje
Brazilski orah se čuva na hladnom i suvom mestu. Odgovara im sobna temeratura ili nešto niža i treba da budu udaljeni od izvora toplote. Da bi se skladištili duži vremenski period, ostavljaju se u frižideru ili zamrzivaču.
Brazilski orah sadrži masti, od kojih su 31% polinezasićene masne kiseline, što je prosečna količina u orašastim plodovima. Nakon dužeg stajanja mogu da užegnu, što se prepoznaje po neugodnom ukusu ili mirisu.
Nema univerzalnog odgovora na to koliko brazilski orah može da traje. Onim kupljenim u prodavnici se trajanje može produžiti zamrzavanjem. Ovako kupljeni brazilski orah ima na pakovanju naznačen rok trajanja, ali ako se skladište na odgovarajući način, može se sačuvati i duže od datuma isteka roka. U proseku, u frižideru ili zamrzivaču se može čuvati oko godinu dana, dok se na sobnoj temperaturi može sačuvati oko 6 - 9 meseci.
Priprema za sledeću sezonu
Brazilskom orahu najviše odgovaraju oblasti gde su dnevne temperature u rasponu od najniže 12°C, do najviše 40°C. Uspeva u tropskoj klimi i na mestima sa puno sunca. Ukoliko ovi uslovi nisu ispunjeni, mlada biljka ce teško opstati. Mlade biljke se mogu gajiti u saksijama i u stakleniku. Kada korenje preraste saksiju, presađuje sa ne otvoreno. Potrebno je odabrati toplo mesto sa dosta sunca. Ponekad može preživeti zimu napolju, ali može se dogoditi da tada ne da plod.
Bolesti
Brazilski orah je dosta otporan na bolesti, ali ipak postoje neke koje ga mogu ugroziti, kao što je pegavost listova.
Infekcija Cercospora, smeđih pega na listovima, naročito se širi na starijim listovima. Može se proširiti i na plodove, pa proizvođači često beru brazilski orah pre pune zrelosti i to nadoknađuju specijalnim uslovima skladištenja. U borbi protiv ove bolesti koriste se organski fungicidi.
Štetočine
Brazilski orah je prilično otporan na štetočine, ali ga mogu napadati sitniji glodari i mravi koji se hrane listovima biljke. U prirodi biljke ove vrste nekada proizvode crvenu smolu koja ih brani od insekata. Ara papagaji ponekad kljucaju plodove, pa se događa da pojedu nezrele orahe.
Napada ga i kakaov žižak koji pravi tunele u stablu i uništava ga iznutra. Kako bi se odbranili od njih, nakon žetve se stabla tretiraju fumigantima.
Upotreba brazilskog oraha
Seme brazilskog oraha je jedan od najtraženijih orašastih plodova. Brazilski orah se ne gaji na uobičajen način. Seme se sakuplja u prirodi i većim količinama i izvozi se u zemlje širom sveta. Stabla izrasla u prirodi se koriste i kao drvo, kao i u medicini kod lokalnog stanovništva. Nije česta njegova kutivacija, jer ga u velikom broju ima u džunglama Amazonije, mada se počeo gajiti i u nekim drugim zemljama sa vlažnom tropskom klimom, kao što su Šri Lanka, Zapadna Indija i Malajsko poluostrvo. Ulje brazilskog oraha može se upotrebljavati i kao stočna hrana.
Kuhinja
Brazilski orah se može koristiti u sirovom stanju, usoljen, kuvan i pečen. Može se koristiti za spravljanje salata, muslija, kolača, čokolada, sladoleda i raznih drugih poslastica. Imaju blag ukus, veliku hranljivu vrednost, sadrže oko 66% masti, 7% ugljenih hidrata i 17% proteina. Duge su oko 5 cm i široke 2,5 cm, smeđe boje.
Ceđenjem semenki, dobija se svetložuto ulje, prijatnog ukusa i skoro neprimetnog mirisa. Po svom sastavu je najpribližnije maslinovom ulju.
Kozmetika
Ceđenjem brazilskog oraha dobija se prozirno žuto ulje koje se, osim u kulinarstvu koristi i u kozmetičkoj industriji, za pravljenje sapuna, šamona, proizvoda za negu kože, jer deluje hidratantno kada se nalazi u sastavu krema. Ulje se takođe može koristiti za izradu boja i za proizvodnju parfema.
Zdravlje
Brazilski orah je bogat nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, vlaknima, mineralima poput selena, cinka, kalijuma, magnezijuma, bakra, fosfora i mangana, a imaju i visok sadržaj kalcijuma i gvožđa.
Privreda
Najveći svetski proizvođač brazilskog oraha je Bolivija i tamo nosi naziv nuez de Brasil. U seoskim delovima ovih krajeva sakupljanje plodova je primarni izvor zarade za stanovništvo. Zbog toga je sprečeno dalje krčenje šuma u mnogim delovima Amazonije. Kultivacija se nije pokazala kao održivo rešenje, a gajenje za lične potrebe nije izvodivo.
Drvo se koristi u građevinskoj industriji i stolarstvu. Srednje je teško i tvrdo i izdržljivo, a takođe i otporno na termite i gljivice, ali ima veliku osetljivost na bušače drveta. Zbog izdržljivosti koristi se u izgradnji brodova, a često se upotrebljava i u izradi unutrašnje stolarije, ormara, visokokvalitetnog nameštaja, u građevinarstvu, za tešku stolariju, izradu podova i rezanog furnira.
Ljuske suvih plodova se koriste kao gorivo. Kako orah ima visok sadržaj ulja, veoma dobro gori kada se zapali.
Zanimljivosti
Brazilski orah se bere veoma dugo na celom području Amazonije, a u Evropu je počeo da se izvozi od sredine 17. veka. Plodovi se najviše sakupljaju uz granična područja Bolivije, Brazila i Perua i tamo predstavlja glavni izvor zarade za mnoge starosedeoce.
U botaničkom smislu brazilski orah nije pravi orah, već se zapravo smatra semenom. Klasifikuje se kao orah samo u kulinarstvu.
Foto: Maxpixel / CC0
Ostavite odgovor